PIW Rypin

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Strona Główna Instrukcja obsługi

Instrukcja obsługi

Email Drukuj PDF

ELEMENTY STRONY BIP

Widoczna na ekranie podmiotowa strona naszego Biuletynu Informacji Publicznej (w skrócie BIP), składa się z:

  • nagłówka,
  • menu podmiotowego,
  • menu przedmiotowego,
  • menu systemowego
  • obszaru publikacji treści.

Wygląd i zawartość nagłówka oraz poszczególnych menu są stałe na wszystkich podstronach Biuletynu. Zawartość obszaru publikacji treści jest zmienna i zależy od wyboru pozycji z danego menu.

NAGŁÓWEK

Od lewej strony nagłówka umieszczone jest logo BIP, które po kliknięciu przenosi na stronę główną BIP prowadzoną przez organy administracji rządowej. Następnie umieszczony jest znak graficzny podniotu, czyli Inspekcji Weterynaryjnej.

Po prawej stronie znajdują się trzy literki A+ A A- o coraz mniejszej wielkości czcionki. Klikanie na tych literkach powoduje zwiększanie lub zmniejszanie się wielkości czcionki na ekranie. Służy to zwiększeniu dostępności strony osobom niedowidzącym i słabo widzącym.


MODUŁ WYSZUKIWARKI

Umieszczony jest pod nagówkiem, po lewej stronie w bloku menu. Po wpisaniu szukanych tekstów i wciśnięciu klawisza ENTER zawartość całego biuletynu zostanie przeszukana. Wyniki wyszukiwania są wyświetlane w wierszach. W pierwszej linijce każdego wiersza znajduje się link (odnośnik) do miejsca wystąpienia danego tekstu. W drugiej linii znajduje się adres tego miejsca w witrynie. Trzecia linia zawiera fragment tekstu z zaznaczonym na żółtym tle szukanym zwrotem. Kliknięcie na pierwszą linię przenosi nas do szukanych miejsc w witrynie.


MENU PODMIOTOWE

Pod nagłowkiem w lewej kolumnie znajduje się menu podmiotowe. Zawiera ono kategorie tematyczne związane z podmiotem prowadzącym tę stronę. Kategorie te to:

  • regulamin placówki,
  • status prawny,
  • struktura organizacyjna,
  • majątek,
  • dane kontaktowe.

 

MENU PRZEDMIOTOWE

W lewej kolumnie pod menu podmiotowym znajduje się menu przedmiotowe. Zawiera ono kategorie tematyczne związane z przedmiotem prowadzonej działalności:

  • informacje dla rolników i hodowców,
  • ogłoszenia o pracy w inspekcji weterynaryjnej,
  • ogłoszenia o zamówieniach publicznych i przetargach,
  • elektroniczna skrzynka podawcza,
  • druki i formularze do ściągnięcia i wydruku


MENU SYSTEMOWE

Będąc w Menu Podmiotowym na Stronie Głównej po prawej stronie ekranu pojawia się kolumna, w której umieszczone jest Menu Systemowe, które zawiera:

  • Instrukcję obsługi, czyli niniejszy tekst
  • Skład i dane kontaktowe redakcji tego biuletynu
  • Objaśnienia jak otrzymać informację publiczną nie udostępnioną w biuletynie
  • Mapę strony

 

OBSZAR PUBLIKACJI TREŚĆI

Wypełnia centralną i największą część ekranu. Na samej górze zaraz pod nagłówkiem znajduje się linijka ze ścieżką dostępu informującą o miejscu witryny, w którym się aktualnie znajdujemy. Wskazując wskaźnikiem myszki określony fragment ścieżki i wciskając lewy przycisk przenosimy się bezpośrednio do tego miejsca. Zawartość widoczna w tej częśći zależy od wybranego menu, kategorii i podkategorii.

Data ostatniej modyfikacji: piątek, 22 kwietnia 2011 22:06  

W naszej witrynie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany dotyczące zapisywania cookies są możliwe w każdym momencie z poziomu ustawień Państwa przeglądarki.

Akceptuje pliki cookies z tej strony.