INSPEKCJA WETERYNARYJNA
POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII W RYPINIE
INSPEKCJA WETERYNARYJNA INFORMUJE
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rypinie informuje rolników z terenu miasta Rypina, gminy Rypin, Skrwilno, Rogowo, Wąpielsk i Brzuze o obowiązkach i wymaganiach określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207 poz. 1370 z 2010 r. z póżn. Zm)
Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa można poddawać zwierzęta zdrowe z gatunku świnie, bydło (cielęta do 6 miesiąca życia), kozy i owce. W uboju domowym zwierzęta kopytne mogą być uśmiercane tylko po uprzednim pozbawieniu ich świadomości przez przyuczonego ubojowca. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w celu produkcji mięsa, posiadacz zwierzęcia informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rypinie o zamiarze przeprowadzenia uboju. Powyższa informacja powinna zawierać:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi,
- miejsce i termin uboju,
- imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego.
W przypadku niezgłoszenia uboju Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rypinie wdroży postępowanie zgodnie z art. 26 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr17 poz. 127 z 2006 r.) i zastosuje karę pieniężną za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
W przypadku uboju świń informacja może być przekazywana do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rypinie telefonicznie (nr tel. 54 280 27 01, 54 280 27 87). W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz informacja przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii. Materiał szczególnego ryzyka u cieląt stanowią migdałki, jelita, krezka, natomiast u owiec i kóz do 12 miesiąca życia to jelita i śledziona, powyżej 12 miesiąca życia to czaszka łącznie z mózgiem i oczami, migdałki, jelita, śledziona i rdzeń kręgowy. Właściwym sposobem zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka jest przekazanie ww. materiału do zakładu utylizacyjnego. Dokumentem poświadczającym wysyłkę jest dokument handlowy, który należy przechowywać w gospodarstwie przez okres co najmniej 2 lat. Dane najbliższego zakładu utylizacyjnego:Zakład Utylizacji Olszówka, 87-400 Golub-Dobrzyń, tel. kom.+48 515-204-663, tel. (0-56) 683-25-62.
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na obecność włośni na koszt posiadacza tego mięsa. Badanie przeprowadzają urzędowi lekarze weterynarii według poniższego wyznaczenia:
- teren gminy Rypin - lek. wet. Natalia Tomaszewska, ul. Nowy Rynek 16F
- lek. wet. Krzysztof Majkowski, ul. Mławska 22
- teren gminy Wąpielsk – lek. wet. Sławomir Duda, Radziki Duże
- teren gminy Rogowo – lek. wet. Leonard Tamulewicz, Rogowo
- teren gminy Skrwilno – lek. wet. Zenon Pocierznicki, Skrwilno
- lek. wet. Wojciech Minda, Skrwilno
- teren gminy Brzuze – lek. wet. Jacek Kaczorowski, Brzuze