PIW Rypin

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Strona Główna Dla rolników Zagospodarowania SRM u cieląt, owiec i kóz powstałych podczas uboju na potrzeby własne

Zagospodarowania SRM u cieląt, owiec i kóz powstałych podczas uboju na potrzeby własne

Email Drukuj PDF

INSPEKCJA WETERYNARYJNA

POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII W RYPINIE

                                                                                                             

INSPEKCJA WETERYNARYJNA INFORMUJE

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rypinie informuje rolników z terenu miasta Rypina, gminy Rypin, Skrwilno, Rogowo, Wąpielsk i Brzuze o obowiązkach i wymaganiach określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207 poz. 1370 z 2010 r. z póżn. Zm)

Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa można poddawać zwierzęta zdrowe z gatunku świnie, bydło (cielęta do 6 miesiąca życia), kozy i owce. W uboju domowym zwierzęta kopytne mogą być uśmiercane tylko po uprzednim pozbawieniu ich świadomości przez przyuczonego ubojowca. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w celu produkcji mięsa, posiadacz zwierzęcia informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rypinie o zamiarze przeprowadzenia uboju. Powyższa informacja powinna zawierać:

  1. imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
  2. gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
  3. numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi,
  4. miejsce i termin uboju,
  5. imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
  6. inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego.

W przypadku niezgłoszenia uboju Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rypinie wdroży postępowanie zgodnie z art. 26 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr17 poz. 127 z 2006 r.) i zastosuje karę pieniężną za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

W przypadku uboju świń informacja może być przekazywana do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Rypinie telefonicznie (nr tel. 54 280 27 01, 54 280 27 87). W przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz informacja przekazywana jest w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii. Materiał szczególnego ryzyka u cieląt stanowią migdałki, jelita, krezka, natomiast u owiec i kóz do 12 miesiąca życia to jelita i śledziona, powyżej 12 miesiąca życia to czaszka łącznie z mózgiem i oczami, migdałki, jelita, śledziona i rdzeń kręgowy. Właściwym sposobem zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka jest przekazanie ww. materiału do zakładu utylizacyjnego. Dokumentem poświadczającym wysyłkę jest dokument handlowy, który należy przechowywać w gospodarstwie przez okres co najmniej 2 lat. Dane najbliższego zakładu utylizacyjnego:Zakład Utylizacji Olszówka, 87-400 Golub-Dobrzyń, tel. kom.+48 515-204-663, tel. (0-56) 683-25-62.

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji     mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na obecność włośni na koszt posiadacza tego mięsa. Badanie przeprowadzają urzędowi lekarze weterynarii według poniższego wyznaczenia:

  • teren gminy Rypin - lek. wet. Natalia Tomaszewska, ul. Nowy Rynek 16F

                 - lek. wet. Krzysztof Majkowski, ul. Mławska 22

  • teren gminy Wąpielsk – lek. wet. Sławomir Duda, Radziki Duże
  • teren gminy Rogowo – lek. wet. Leonard Tamulewicz, Rogowo
  • teren gminy Skrwilno – lek. wet. Zenon Pocierznicki, Skrwilno

                                           - lek. wet. Wojciech Minda, Skrwilno

  • teren gminy Brzuze – lek. wet. Jacek Kaczorowski, Brzuze
Data ostatniej modyfikacji: czwartek, 09 lutego 2017 20:34  

W naszej witrynie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany dotyczące zapisywania cookies są możliwe w każdym momencie z poziomu ustawień Państwa przeglądarki.

Akceptuje pliki cookies z tej strony.